ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgisi Sosyal Bölüm > Bitki Dünyası


Lavanta Lavundula


Lavanta Lavundula

ForumSevgisi Sosyal Bölüm Kategorisinde ve Bitki Dünyası Forumunda Bulunan Lavanta Lavundula Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Lavanta Lavundula LATİNCE: Lavundula L. İNGİLİZCE ADI: Lavender. MAHALLİ ADLARI: Lavanta Gargan Karabaş Otu. BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI: ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 21 Ocak 2015, 02:32   #1
Durumu:
Çevrimdışı
Liich
Üye
Liich - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Keyifli
Üyelik tarihi: 14 Kasım 2014
Yaş: 24
Mesajlar: 7.850
Konular: 4856
Beğenilen: 1368
Beğendiği: 1252
www.forumsevgisi.com
Standart Lavanta Lavundula

Lavanta Lavundula

LATİNCE: Lavundula L.
İNGİLİZCE ADI: Lavender.
MAHALLİ ADLARI: Lavanta Gargan Karabaş Otu.

BİTKİ HAKKINDA GENEL BİLGİ ÜLKEMİZDEKİ YAYILIŞI:



Lamiaceae familyasının bir cinsi olan lavantaların dünya üzerinde yaklaşık olarak 26 türü mevcuttur. Çok yıllık ve yaklaşık 1m. Ye kadar boylanabilen bir bitkidir. Lavantalar dünya üzerinde başta orta Avrupa olmak üzere Akdeniz ülkeleri kanarya adaları Habeşistan ve Doğu Hindistan'da yayılış göstermektedir. Fransa İspanya ve İtalya'da uçucu yağ oranı yüksek olan bazı türler büyük oranda kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde yaygın olarak bulunan iki tür l. Officinalis l. Ve l. Angustifolia mill. (subsp. Angustifolia) syn.:spica l. olup bunların içinden l. Angustifolia ile diğer bir lavanta türü olan l. Stoechas l. Ülkemizde tabii olarak yetişmektedir. Bu türlerin yayılış alanı şöyledir:

L. ANGUSTİFOLİA MİLL. (SUBSP. ANGUSTİFOLİA) SYN: SPİCA L.: İstanbul Akdeniz Ve Ege Bölgesinde.
L. STOECHAS L.: İstanbul Civarı Ege Ve Akdeniz Bölgesi Tabii Yayılış Alanıdır.

KULLANILAN BÖLÜMLERİ:

Tıbbi amaçlataze çiçekli dal uçları parfümeri ve kozmetik sanayi için ise kısmen kurutulmuş çiçek ve yaprakları.

SANAYİDEKİ KULLANIM ALANI:
İlaç sanayinde bazı preperatlara koku vermedemerkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların bileşiminde yer almaktadır. Ancak sanayide bünyelerindeki linalol ve linalil asetatdan dolayı da parfümeri ve kozmetikte cilt temizleyici losyon kokulu banyo sabunu ve köpüklerinin yapımında kullanılmaktadır.

HALK ARASINDAKİ KULLANIM ALANI:

Halk arasında çay gibi demlenerek baş dönmesi ve sinirsel sıkıntılara karşı içilir. Alkol ve zeytin yağında bekletilerek elde edilen tentürüde kullanılmaktadır.

DROG OLARAK ÖZELLİKLERİ:

Sivilceler astım bronşit saç dökülmeleri kadın hastalıkları sinir hastalıkları bazı cilt hastalıkları akciğer hastalıkları romatizma tenyaöksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşimine girmektedir.

YETİŞTİRİLMESİ:
İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ:



Toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak; kuru hafif kireçce zengin yerleri sever. Özellikle toprağın belli derinlikte yeterli neme sahip olması gerekir.
Lavanta çiçekleri soğuğa fazla dayanıklı değildir. Fakat orta Avrupa koşullarda kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri mevcuttur. Deniz seviyesinden 1350 m. Yükseklikte yetişir. Açık güneşli havalar ve taşlık eğimli yerler yetişmesi için uygundur.

EKİM- DİKİM:

Tohum ile üretildiği gibi vejetatif olarak da üretilebilir. Vejetatif üretim yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilebilecek çelikler ile yapılabilir. Ancak uygulama daha çok tohumla yapılmaktadır. Tohumlar önce yastık ve seralara ekilir. Genellikle yastık ve seralara şaşırtılır. İlkbahar'da tarlaya dikimi yapılır. Yastıklara ekim yapıldığında 40-50 gr tohumluk 15 metrekarelik yere ekilir ve buradan 1 dekarlık alana yetecek kadar fide elde edilir. Tarlaya dikim bölgelere göre nisan ve haziran aylarına kadar değişir. İlk sene; kısa saplı oldukça zayıf bitkiler oluşur. Çiçeklenme ikinci yıldan itibaren başlar. Dikimde 40x30 veya 40x40 cm mesafe uygulanır. Kurulan plantasyondan 2-3 yıl faydalanılır. Almanya koşullarında 4-5 yıl; güney Afrika'da 3 yıl yararlanıldığı belirtilmektedir.

BAKIM:

Toprağın havalandırılması ve yabancı otların temizlenmesi bakım işlerini oluşturmaktadır. Bunun için ara sıra özellikle sulamadan sonra çapa işlemi yapılmalıdır. Ayrıca bitkilerin hafif donlardan zarar görmemeleri için üstlerinin özellikle almanya için patates veya diğer bitki artıkları ile örtülmesi önerilmektedir.
Kireçce zengin toprak istemektedir. 2-3 yılda bir kompost ile gübrelenmesi olumlu etkide bulunmaktadır. Azotlu ve fosforlu gübreleri seven bir bitkidir.

HASAT:

Yan dallardaki çiçek başlarında orta saptaki başakların da çiçeklendiği dönemde hepsi birlikte hasat edilir. 15 ağustos 'tan sonra lavanta çiçeğinin hasat birkaç defa edilmemesi önerilmektedir. Çiçekteki uçucu yağ oranı tam çiçeklenme devresine kadar belirgin bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle iyi kalitede bir lavanta çiçeği droğu bu devredeki hasatta elde edilir ancak ceplerindeki uçucu yağ miktarıçiçeklenme sonuna kadar çoğalmaktadır.
Hasat; çiçek başak sapından başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak v. B. İle biçilerek yapılır. Lavanta çiçeğinde eş zamanlı bir çiçeklenme olmadığından hasat birkaç seferde tamamlanır. Kodekslere göre sadece çanak yapraklarıyla birlikte hasat elle çiçekleri toplanarak da yapılabilir.

KURUTMA:

Lavanta çiçeğini güneşte kurutmamak gerekir. Güneşte kurutmada renk ve aroma zarar görür. Suni kurutmada ise çok dikkatli olmak gerekir. Sıcaklığın 30 c civarında olmasına özen gösterilmelidir. Saplarıyla hasat edilmiş lavanta çiçeğinde sapların ayıklanması kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması kurutmadan sonra yapılır. Eğer endüstiriyel yağ alınması amaçlanmış ise sapların ayıklanması mutlak gerekli değildir.

VERİM:

Lavanta'nın verimi değişken özellik gösterir. Heeger'e göre lavanta çiçeği 30-50 kg/da; herba (lavanta yaprağı sapı çiçeği) 150-200 kg/da arasında değişmektedir. Daha sonraki yıllarda verim ve uçucu yağ miktarının arttığı görülmüştür.

MUHAFAZA AMBALAJ VE PAKETLEME:

Güneş ışınlarından korunmuş rutubetsiz havalanması iyi depolarda muhafaza edilmelidir. Küçük paketler veya poşetler halinde uygun şekilde ambalajlanarak pazarlanabilir.


EKONOMİK ÖNEMİ:

Lavanta çiçeği doğal olarak üreyebildiği gibi bugün birçok ülkede ve ülkemizde kültürü yapılarak üretilmektedir. Ülkemizde üretim miktarıkesin olarak belli değildir. Ülkemizde drog olarak ithalatı yapılmamakta ancak etken maddeleri ithal edilmektedir
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
lavanta, lavundula

Seçenekler
Stil


Saat: 20:21

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,