ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgisi Sosyal Bölüm > Bitki Dünyası


Kaju Bitkisi ve Fıstığı


Kaju Bitkisi ve Fıstığı

ForumSevgisi Sosyal Bölüm Kategorisinde ve Bitki Dünyası Forumunda Bulunan Kaju Bitkisi ve Fıstığı Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Kaju Bitkisi ve Fıstığı Kaju, sakız ağacıgiller familyasına ait bir tropikal iklim bitkisidir. İlk olarak Brezilya’ da yetiştirilmiş ve Portekizliler ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen BuRHaN
Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 20 Şubat 2015, 22:40   #1
Durumu:
Çevrimdışı
Alabora
Öylesine Biri i$te.
Alabora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Eglenceli
Üyelik tarihi: 30 Aralık 2014
Şehir: Heryer
Mesajlar: 1.321
Konular: 925
Beğenilen: 247
Beğendiği: 638
www.forumsevgisi.com
Standart Kaju Bitkisi ve Fıstığı

Kaju Bitkisi ve Fıstığı



Kaju, sakız ağacıgiller familyasına ait bir tropikal iklim bitkisidir. İlk olarak Brezilya’ da yetiştirilmiş ve Portekizliler tarafından da tüm dünyaya tanıtılmıştır. Kaju bitkisinin en çok yetiştirildiği, iklim olarak da en uygun yerlerin başında gelen bölge ise ekvator kuşağı ve çevresidir.

Brezilya’ yı işgal etmeye giden Portekizliler’ in, henüz 16. yüzyıl başlarında keşfettikleri kaju ağacı, o güne dek faklı uluslar tarafından bilinmemekteydi. Portekizli denizcilerin, Brezilya’ dan kaju tohumlarını alarak, batı Afrika kıyılarına kadar bu tohumları taşıması ile başlayan süreç, Afrika topraklarına yerleşen Portekizlilerce kaju bitkisinin yetiştirilmesine vesile oldu.

Kaju ağacının yaygınlaşması ve sağlıklı şekilde yetişmesi için, yağışlı ve nemli ekvator iklimi oldukça uygundur. Bu iklim özelliklerinin bire bir uyuşması, diğer tüm şartların da düzgün şekilde sağlanması ile kaju ağaçları batı Afrika topraklarına ve bilhassa da kıyı kesimlere adapte olmuştur. Bölgede hızlı şekilde yaygınlaşan kaju ağaçları, Afrika’ nın batı kıyısında yer alan Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerde sık şekilde yetiştirilmiştir. Ardından da doğu Afrika ülkeleri olan Mozambik, Kenya ve Tanzanya topraklarına da yayılan Kaju, kısa sürede farklı bir yetiştiricilik dalı haline gelmiştir.


Kaju ağacı, Brezilya ve Afrika toprakları dışında, bir de Hindistan topraklarında yetiştirilmektedir. Günümüzde, dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan ülke, Hindistan’ dır. Hindistan’ da kaju üretimini sürükleyen ve bundan sorumlu olan kuruluş ise Kerala Kaju Birliği’ dir. Kaju üretiminin dünya üzerinde ilk gerçekleştirildiği ülke olan Brezilya ise kaju üretimi ve ihracatı konusunda dünya ikincisidir. Bu ülkeden yayılarak yetiştirilmeye başlanan topraklara sahip olan Afrika ise üreticilik ve ihracatçılık sıralamasında üçüncü konumda yer almaktadır.

Hindistan topraklarında yapılan kaju yetiştiriciliği için hasat zamanı Mayıs ayıdır. Bu dönem Brezilya’ da Ekim ayına tekabül etmektedir. Kaju ağacının meyvesi, hızla çürümesi nedeniyle, ekonomik anlamda bir değere sahip değildir. Ancak kaju fıstığı, oldukça değerli bir üründür. Kaju fıstığının, diğer fıstık ve kuru yemiş çeşitlerinden daha pahalı olmasının nedenlerinden ilki, bu fıstığın istenilen her iklimde yetiştirilememesi oluşudur. Bir diğer neden ise her kaju elmasından sadece bir adet kaju fıstığı üretilebilmesi durumudur. Ağaçlardan toplanan kaju elmalarının çekirdeklerinin ayrılması suretiyle, üzerilerindeki kabuğun da çıkartılarak, içindeki ürünün kavrulması, kaju fıstığının yenmesinden önceki hazırlık aşamalarıdır.

Yetiştirilme şartlarının zorluğu ve zahmeti nedeni ile maliyeti yüksek olan kaju fıstığı, bu ve benzer nedenlerle de fiyat olarak yüksektir. Ancak oldukça sık tüketilmesi, fiyatına pek aldırış edilmeden piyasada aranıyor olması gibi faktörler, bu fıstığın lezzeti ve bilinirliği konusunda bizlere ışık tutmaktadır.
________________
iki çeşit insan vardır; birincisi Alabora'yı tanıyanlar, ikincisi tanıdığını sananlar.
imza
Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 20 Temmuz 2015, 15:02   #2
Durumu:
Çevrimdışı
ForumSevgisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
none
Üyelik tarihi: 14 Temmuz 2015
Mesajlar: 8.944
Konular: 8563
Beğenilen: 0
Beğendiği: 0
www.forumsevgisi.com
Standart Kaju - Hint Fıstığı

Türkçe'deki adı Kaju FıstığıHint Fıstığı
Fransızcada tornistan
Latince anacardium occidentale
İngilizce de ise Cashew olan bu fıstık; Uzakdoğu Asya kökenli bir çeşit fıstıktır.Yer fıstığından farkıda yerde değil bir ağaçta yetişir.Ağaçta ki olgunlaşmış görünümükırmızı bir elmayı andırır.Sanki elma sapından dala tutunmak yerine tam tersine yani çiçekli olan kısmından dala tutunmayı tercih etmiş gibidir.ve sap olması gereken yerde isminden de anlaşılacağı gibi 'j' harfini hatta daha çok bir böbreği andıran şekliyle meyvenin çekirdeği bulunur.Bu çekirdek ise lezzetle yediğimiz fıstık kısmını oluşturur.Ve daha sonra fıstık meyveden ayrılarak toplanır.Yanda ki linke tıklayarak meyvenin resime bakabilirsiniz.

Kaju fıstığı muhteşem tadının dışında besleyiciliği vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma özellikleri ile de cashew benzersiz bir çerez. İçinde kalsiyum fosfor betakarotenriboflavin gibi vücudumuz için çok yararlı maddeler var. İçerdiği potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.Ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.

TARİHÇESİ;
16. yy başlarında Portekizliler Brezilya'yı istila ettiklerinde kaju ağacını da keşfetmisler. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya'dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerini sağlamışlar. Kajunun batı Afrika'yla tanışması ve yayılış hikayesi böyle başlıyor. Kaju ağacının yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişli. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamış. Afrika'nın batı kıyısında Gabon Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika'daki ülkelere Mozambik Kenya ve Tanzanya'ya da yayılmış.
Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan'da da yetiştiriliyor. Günümüzde dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan'da Kerala Kaju Birliği. Brezilya ise kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi. Afrika ise bu sıralamada üçüncü. Hindistan'ın hasat zamanı Mayıs Brezilya'nın ise Ekim ayı yani bu sayede dünya kaju fıstıksız kalmıyor.

FAYDALARI;
-Vücudu hastalıktan koruyan şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidan olarak nitelenen bir mineral olan selenyum içerir. Yine bu mineral vücudu kimi metal zehirlenmelerinden korur kansere karşı direnci arttırır.
-Özellikle hamilelerde takviyesi gereken demir mineralini içerir.
-İçerdiği D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar kemik hastalıklarının oluşmasını önler bağışıklık sistemini güçlendirir.

-İçerdiği magnezyum minerali ile vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu kasların çalışmasını ve kalp atışlarını düzenler; adet dönemi gerginliğini azaltır.
-Vücut direncinin arttıran yaraların iyileşmesini sağlayan sperm hareketlerini arttıran büyüme gelişme ve gebelik dönemlerinde etkili olan çinko mineralini içerir.
Ayrıca pahalı olduğunu dile getirenlere söyleyebileceğim şey ise; Kaju fıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesi.

Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 08 Nisan 2016, 21:56   #3
Durumu:
Çevrimdışı
BuRHaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Meskul
Üyelik tarihi: 25 Ekim 2014
Şehir: İstanbul
Yaş: 28
Mesajlar: 18.973
Konular: 8859
Beğenilen: 3252
Beğendiği: 2339
www.forumsevgisi.com
Standart Cevap: Kaju Bitkisi ve Fıstığı

Kaju Yetiştiriciliği
Üretimi daha çok tohumla yapılır.Gece sıcaklığının 20 gündüz sıcaklığının 30 derece olduğu mevsimlerde ekmekte yarar vardır.Kuraklığa dayanır, ama soğuğa dayanamaz.

Ağaç normalde 5 yaşında meyve vermeye başlar, bakımlı kültür ortamlarında iki yaşında da meyve verdiği olur.20-30 yıllık bir ömrü olan ağaç ortalama 15 kğ meyve verir.

Orta Amerika yerlilerince ayak basmadan önce yüzyıllarca ağacın meyvesi ateş düşürücü,mide güçlendirici ve ağız kokusunu giderici olarak kullanılmıştır.

Kaju bademi kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilir.Lezzeti bildik çerezlerden en çok kuru bademe benzer.Güney Hindistan da et ve sebze yemeklerine eklenir.Kaju elmasıyla kaju bademinden meyve suyu reçel yada marmelet elde edilir.

Ağacın yapraklarında tanenler ve flavonoitler kabuğunda reçine, zamk ve böcek öldürücü maddeler: bademindede çeşitli asitler bulunur.

Bitki iyi bir yüksek tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olmasının yanında şeker hastalığı için de yararlıdır.Bunun için ağacın kabuğundan oluşturulan 5-10 gram toz yarım litre suda eritilir ve günde iki kez 20 ml içilir.Halk hekimliğinde meyve kabuğundan elde edilen lapamsı sıvı diş çürüklerinde nasırlarda ve siğillerde kullanılır.

Ağaç kabuğunun kaynatılmış suyu kadın hastalıklarında yara iyileştirici olarak değerlendirilir.

Bileşiminde E vitamini ile oleik ve linoleik yağ asitleri bulunan kaju yağı, yaşlılıkta kuru ve tahrip görmüş ciltlerde canlandırıcı etki gösterir.

Kaju Ağacı

16. yy başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde kaju ağacını da keşfettiler. Portekizli denizciler kaju tohumlarını Brezilya’dan batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara ilk yerleşen Portekizlilerin orada yetiştirmelerini sağlamışlardır. Kaju ağacının yayılımı için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok elverişlidir. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. Afrika’nın batı kıyısındaGabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden de doğu Afrika’daki ülkelere, Mozambik, Kenyave Tanzanya’ya da yayılmıştır.

Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan’da da yetiştirilmektedir. Günümüzde dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan’da Kerala Kaju Birliğidir. Brezilya ise kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise bu sıralamada üçüncü sırada yer alır. Hindistan’ın hasat zamanı Mayıs, Brezilya’da ise Ekim ayıdır. Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir. Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayrılarak üzerlerindeki kabuk çıkartılıp kavrularak yenilir.
Kaju (Cashew) Elması, Cevizi
İngilizce de ise Cashew olan bu fıstık; Uzakdoğu Asya kökenli bir çeşit fıstıktır. Yer fıstığından farkı da yerde değil bir ağaçta yetişir. Ağaçta ki olgunlaşmış görünümü, kırmızı bir elmayı andırır. Sanki elma, sapından dala tutunmak yerine tam tersine yani çiçekli olan kısmından dala tutunmayı tercih etmiş gibidir ve sap olması gereken yerde isminden de anlaşılacağı gibi ‘j’ harfini hatta daha çok bir böbreği andıran şekliyle meyvenin çekirdeği bulunur.
PrensesCe bunu beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
bitkisi, fistigi, hint, kaju

Seçenekler
Stil


Saat: 16:25

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.
escort istanbul escort Beylikdüzü escort Avcılar escort Ankara escort Ankara escort Ankara escort Ankara escort Ankara escort porno izle ---- escort bayan - ankara escort bayan - ankara escort - istanbul escort