ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > Gezelim Görelim > Bölgelerimiz Ve Hakkında > Ege Bölgesi


Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi


Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi

Bölgelerimiz Ve Hakkında Kategorisinde ve Ege Bölgesi Forumunda Bulunan Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi Uşak yemekleri Uşak yöresel yemek tarifleri Uşak mutfağı Ege ve Orta Anadolu etkisindeki Uşak mutfağı ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 07 Aralık 2014, 12:12   #1
Durumu:
Çevrimdışı
BuRHaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Meskul
Üyelik tarihi: 25 Ekim 2014
Şehir: İstanbul
Yaş: 29
Mesajlar: 18.971
Konular: 8858
Beğenilen: 3252
Beğendiği: 2339
www.forumsevgisi.com
Yeni Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi

Uşağın Yöresel Yemekleri Hakkında Bilgi

Uşak yemekleri
Uşak yöresel yemek tarifleri
Uşak mutfağı

Ege ve Orta Anadolu etkisindeki Uşak mutfağı ot-bitki yemeklerinden çok tahıl ve erkeç denilen erkek keçi etine dayanıyor. Ne var ki keçi ormanlara zarar verdiği için bir süre önce üretimi yavaş yavaş durmuş, yerine koyun yetiştiriciliği desteklenmiş. Uşak köylerinde keşkek yapmak başlı başına bir tören. Buğday kabuğundan ayrılıp ezilmesi için taş oyma dibeklerde ağaç tokmaklarla ve davul zurna eşliğinde dört kişi tarafından ritmik hareketle dövülüyor. Tarhana çorbası Uşakın en ünlü çorbasıdır. Bunun dışında salatalık yemeği, köpük helva, haşhaşlı ve tahanlı peksimet, cevizli baklava, bükme, kese ayranı, pide, cıbır çorbası ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi keşkek Uşakta önemli yemekler arısında. Doğu Egenin neredeyse tamamında ve Anadolunun çoğu bölgesinde olduğu gibi burada da et yemeklerinin ağır gelebileceği düşünülür ve son yemek olarak bol ekşili bamya ikram edilir. Uşakın bamyasında kurutulmuş dağ eriği vardır. Bamya olsun dağ eriği olsun hem çeşitleri hem de kurutularak kullanılmaları bakımından Uşakın geleneksel mutfağına ait değil. Son yıllarda Güney ve Güneydoğu bölgelerinden çok göç aldığı için bu yörelerin mutfak kültürünü de almış ve kendi coğrafyasına uyarlayarak kullanmıştır.Uşak Yemekleri,uşak yöresel yemekleri,Uşağın Yemekleri,uşak yöresine ait yemekler,uşağın meşhur yemekleri

Uşak yemek tarifleri

Ege ve Orta Anadolu etkisindeki Uşak mutfağı ot-bitki yemeklerinden çok tahıl ve erkeç denilen erkek keçi etine dayanıyor. Ne var ki keçi ormanlara zarar verdiği için bir süre önce üretimi yavaş yavaş durmuş, yerine koyun yetiştiriciliği desteklenmiş. Uşak köylerinde keşkek yapmak başlı başına bir tören. Buğday kabuğundan ayrılıp ezilmesi için taş oyma dibeklerde ağaç tokmaklarla ve davul zurna eşliğinde dört kişi tarafından ritmik hareketle dövülüyor. Tarhana çorbası Uşakın en ünlü çorbasıdır. Bunun dışında salatalık yemeği, köpük helva, haşhaşlı ve tahanlı peksimet, cevizli baklava, bükme, kese ayranı, pide, cıbır çorbası ve düğün yemeklerinin vazgeçilmezi keşkek Uşakta önemli yemekler arısında. Doğu Egenin neredeyse tamamında ve Anadolunun çoğu bölgesinde olduğu gibi burada da et yemeklerinin ağır gelebileceği düşünülür ve son yemek olarak bol ekşili bamya ikram edilir. Uşakın bamyasında kurutulmuş dağ eriği vardır. Bamya olsun dağ eriği olsun hem çeşitleri hem de kurutularak kullanılmaları bakımından Uşakın geleneksel mutfağına ait değil. Son yıllarda Güney ve Güneydoğu bölgelerinden çok göç aldığı için bu yörelerin mutfak kültürünü de almış ve kendi coğrafyasına uyarlayarak kullanmıştır.


Katmer
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir.

Höşmerim

Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz. Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.



Cendere Tatlısı

Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört beze bir araya getirilerek arasına ceviz dökülür, rulo yapılır. Kıvırcık olması için iki taraftan büzülür ve istenildiği ölçüde kesilir. Fırında kızartılarak üzerine ılık şerbet dökülür.


Keşkek

Dövülmüş buğdaydan yapılan bir yemektir. Yıkanıp ayıklandıktan sonra ağır bir ateşte pişirilir. Pişmiş buğdaylar kabın içinde kepçeyle ezilir, kızartılmış tereyağı ilave edilir. Kıvamına gelince et suyu dökülerek servis yapılır.



Çömlek Eti

Parça etlerden yapılan bir yemektir. Özel olarak yapılmış bir çömleğin içine etler iyice yıkandıktan sonra yerleştirilir. İçine iki tane domates, yeşil bir tane soğan, acı tatlı karışık istenildiği kadar biber konur. Biraz salça, bir bardak su ilave edilir. Yeteri kadar tuz konup, çömleğin ağzı kalın bir kağıtla bağlanır. Üstüne bir kapak kapatılır. Mangala ateş yakılır, ateşin ortasına çömlek gömülür dibini tutmaması için arada bir sallayarak pişirilir.


Tarhana Çorbası

Malzeme olarak un, yoğurt, süt, kırmızı ve yeşil biber, nane, soğan, domates ve tercihe göre haşlanmış yoğurt veya fasulye belli oranlarla hazırlanır. Bir gün öncesinden hamur için maya hazırlanır. Hazırlanan maya un ile yoğrulurken, yukarıda sayılan malzemeler de ilave edilmek suretiyle, karışım hazırlanır. Belli bir kıvama gelen karışım, geniş kap,(Toprak çömlek veya leğen) içine konulur. 15-20 gün bu kapta bekletilir. Bu arada 2 günde bir, hafif ıslatılmış elle karıştırılarak mayalanması sağlanır.



Demir Tatlısı

1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı karbonat
2 su bardağı un
Yarım tatlı kaşığı tuz
Şerbet için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 dilim limon
Kızartmak için:
2 su bardağı sıvıyağ

Önce şerbet malzemesi kaynatılır, soğumaya bırakılır. Sonra hamur malzemesi derin bir kapta mikserle karıştırılır, 10 dakika dinlendirilir. Tavaya kızartma yağı konur. Isınınca bu tatlı için sobacılarda yaptırılabilen demir yağa batırılır. Hemen sonra hamura batırılır ve tekrar döndürerek sıcak yağa bırakılır. Altın rengini alınca hemen şerbete atılır. Buşekilde hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
Notemir kalıbın yarısı hamura batırılmalıdır.


MUSKA BÖREĞİ

Malzemeler:
3 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
üzeri için; bir yumurta.
İçi için;
400 gram ıspanak
1 baş kuru soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
pul biber
karabiber.

Yapılışı:
Una malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Cevizden biraz büyük bezeler yapın. Hamuru yarım saat dinlendirin. Ardından hamuru açın. (Yufka büyüklüğünde)
Yufkayı uzunlamasına üçe bölün. Ayrı bir yerde soğanı küçük küçük doğrayarak pembeleşinceye dek kavurun. Sonra yıkanmış küçük küçük doğranmış ıspanakları içine atın tencerenin kapağım kapatın. Kısık ateşte ıspanak söndükten sonra, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip 10 dakika kavurun. Şerit halindeki yufkaların başından dört parmak boşluk kalacak şekilde iç malzemeyi koyun.
Ve muska şeklinde katlayın. Tepsiye yerleştirdiğiniz muska böreklerinin üzerine yumurta sürüp 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya dek pişirin.uşak yemekleri,uşak yöresine ait yemekleri,uşağın yemekleri,uşağın ünlü yemekleri,uşağın meşhur yemekleri,uşak yemek kültürü

UŞAK YÖRESEL YEMEKLER

Tarhana Çorbası ,Çömlek Eti ,Tahin Helva ,Katmer , Gediz güveci, pelvaze, erkeç, çepleme, çömlek eti, alacatane ve döndürmedir.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
bilgi, hakkinda, usagin, yemekleri, yoresel

Seçenekler
Stil


Saat: 05:44

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,