ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgimiz Eğitim Bölümü > Türkçemiz Ve Diğer Dersler > Kimya


Tuz Üretimi


Tuz Üretimi

Türkçemiz Ve Diğer Dersler Kategorisinde ve Kimya Forumunda Bulunan Tuz Üretimi Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Tuz Üretimi Mutfak tuzu, baharat gibi yemeklere çeşni vermek için kullanılsada, baharatlardan gerçek bir besin maddesi olması ile ayrılır. Kimyasal ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 16 Aralık 2014, 11:07   #1
Durumu:
Çevrimdışı
Liich
Üye
Liich - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Keyifli
Üyelik tarihi: 14 Kasım 2014
Yaş: 24
Mesajlar: 7.850
Konular: 4856
Beğenilen: 1368
Beğendiği: 1252
www.forumsevgisi.com
Standart Tuz Üretimi

Tuz Üretimi

Mutfak tuzu, baharat gibi yemeklere çeşni vermek için kullanılsada, baharatlardan gerçek bir besin maddesi olması ile ayrılır. Kimyasal bileşimi NaCl olup vücudun önemli bir bileşiminide oluşturur. Kanda ve diğer vücut sıvılarında fazla miktarda bulunur. Dokularda daha az bulunur. Yetişkin bir insanda 50-60gr kadar NaCl vardır. Yemeklere konulan tuz çeşitli besin maddelerinde bulunan Na ve Cl miktarlarından çok fazla olduğundan vücudun NaCl ihtiyacı bu ilave mutfak tuzundan karşılanmaktadır. Vücudun terlemesiyle çıkardığı tuz yine dışarıdan alınacak tuzla karşılanır. Bitkisel besinlerle beslenen insanların mutfak tuzuna ihtiyacı, hayvansal besinlerle beslenenlerden daha fazladır. Yani ette daha fazla NaCl bulunmaktadır. Dokulardaki tuzların başlıca görevi normal ozmatik basınca muhafaza etmektir.

Tuz, denizlerden veya kaya tuzu halinde topraktan elde edilir. Denizlerin tuzu dökülen nehirlerin miktarlarına göre değişir. Deniz suyundan tuz elde etmek için sahilde istenildiği zaman birbirine birleştirilebilen geniş ve derinlikleri az havuzlar kurulmaktadır. Buralarda deniz suyu, güneş ışığında buharlaşmaya bırakılmaktadır. Güneş ışığına bırakılan deniz suyunda sırasıyla CaCO3,MgCO3 ve CaSO4 gibi zor çözünen bileşikler çökerler. Daha sonra ana çözelti başka bir havuza alınır ve orada suyun yoğunluğu 30 bome getirilinceye kadar buharlaştırılır. Bu tuzun %80-85’i kristalleşir. Ayrıca su çekici K ve Mg tuzlarının çökelmesini önlemek amacıyla su adha fazla havuzda bekletilmeyerek denize bırakılır. Çöken tuz bir kenara alınarak yağmur suyuna tabi tutularak Mg ve K tuzlarından nispeten temizlenmiş olur. Bu şekilde yaklaşık %95 NaCl ihtiva eden tuz elde edilmiş olur. Bu tuz daha sonra yeniden billurlaştırılmak üzere diğer tuzlardan biraz daha arındırılır.

Tuzların nem kapma özellikleri MgCl2’den ileri gelmektedir. Bu rutubetlenmeyi önlemek için %1,5 Na3PO4 ve %0,5 Na2CO3 karıştırılır. Kaya tuzu çoğu kere saf NaCl ’den ibaret olup topraktan elde edildiği gibi yalnız öğütülerek kullanılır. Bir önemli noktada iyotlu tuz elde edilirken de tuzun içerisinde %0,02 oranında KI katılır.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
tuz, uretimi

Seçenekler
Stil


Saat: 22:53

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,