ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgimiz Hanımefendiler > Yemek Tarifleri - Sırlar > Kokteyl - Meşrubat - İçecekler


Boza Tarifi


Boza Tarifi

Yemek Tarifleri - Sırlar Kategorisinde ve Kokteyl - Meşrubat - İçecekler Forumunda Bulunan Boza Tarifi Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Boza Tarifi İçindekiler bulgur 1 kg. pirinç 250 gr. toz şeker 1 kg. ceviz büyüklüğünde yaş maya 2 Tarçın (istenildiği ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 28 Aralık 2014, 21:09   #1
Durumu:
Çevrimdışı
User
Güneş teninde güzel.
User - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kaygili
Üyelik tarihi: 02 Aralık 2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 9.308
Konular: 8078
Beğenilen: 727
Beğendiği: 562
www.forumsevgisi.com
Standart Boza Tarifi

Boza Tarifi

İçindekiler
bulgur 1 kg.
pirinç 250 gr.
toz şeker 1 kg.
ceviz büyüklüğünde yaş maya 2
Tarçın (istenildiği takdirde)

hazırlanışı
Bulguru ve pirinci ayrı ayrı haşlayın. İkisini birlikte blendırdan geçirin. İçine toz şekeri de katın ve bir taşım kaynatın.Sonra ocaktan alıp karıştırarak ılıtın. Yaş mayayı katın. Üzerini bezle örtüp ılık bir yerde göz göz olana kadar bekletin. Hazır olunca istenirse tarçın serperek servis edin.

Not : Bulgur yerine darı , arpa yada bulgur darı karışımı da kullanabilirsiniz.
________________
Umut bitti,limanı değil gezegeni verin ateşe.

imza
Alıntı ile Cevapla

Okunmamış 05 Ocak 2015, 14:48   #2
Durumu:
Çevrimdışı
PrensesCe
Ceren'in Annesi
PrensesCe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cok Asik
Üyelik tarihi: 29 Ekim 2014
Şehir: İstanbul
Yaş: 32
Mesajlar: 13.848
Konular: 7672
Beğenilen: 1848
Beğendiği: 2828
www.forumsevgisi.com
Standart

Boza nasıl içilir?









Boza denilince akıllara soğuk bir kış akşamında, ellerinde çanlarla boza diye bağıran sokak satıcıları gelse de, değişen kültürle birlikte artık bozayı çoğunlukla market raflarında görebiliyoruz. Buna rağmen boza, geleneksel yerini koruyup bize eskiye dair bir çok şey hatırlatmaya devam ediyor.
Boza, aroması yoğun ve keskin bir Türk içeceği olup bazı kişilerin damak tadına hitap etmeyebilir. O nedenle genelde bozayı ilk defa tadanlar bu içeceği ya çok severler ya da pek sevmezler. Bazı kişiler de sadece bozanın faydaları için çok sevmeseler de yine de tüketirler. Yüzyıllardır yeme-içme kültürümüzde önemli bir yeri olan bozayı gelin daha yakından tanıyalım.
Boza Nasıl İçilir?

Bozanın tarihçesi:

Türklerin en eski içeceklerinden biri olan bozanın ilk nerede bulunduğu ve nasıl yayıldığı konusunda çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bozanın tarihçesi ile ilgili elimizde bulunan en somut bilgiye Evliya Çelebinin 17. yüzyılın başlarında kaleme aldığı seyahatname adlı eseriyle ulaşıyoruz. Bu kaynakla, dönemin İstanbulu’nda binin üzerinde boza dükkanının olduğunu hatta bu dükkanlarda üç bin kadar esnafın çalıştığı bilgisine varabildiğimiz gibi yine bununla birlikte Osmanlı döneminde içine afyon katılarak ve fazla mayalandırılmış bozaların satıldığı bozahanelerin olduğunu da öğrenebiliyoruz.
Bozanın içinde ne var? Bozanın tadı nasıldır?

Genellikle darıdan veya bulgurdan üretilen, koyu kıvamlı olan ve özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen bozanın ağızda bıraktığı o mayhoş tat bir çok kişi tarafından beğenilmektedir. Koyu kıvamı sebebiyle bardaktan direkt içmeye alternatif olarak kaşıkla da içilebilir. Daha önce bozayı hiç tatmadıysanız zaman kaybetmeden denemenizi şiddetle öneririz. Bu öneride bulunmamızın en başlı sebeplerinin biri bozanın saymakla bitmeyen faydaları gelmektedir.
Bozanın faydaları nelerdir?

Boza, içerdiği B vitamini ve zengin mineralleri sayesinde sizi kış aylarında gripten koruyabildiği gibi emziren annelerin süt üretimine de hatırı sayılır bir katkıda bulunur. Bunun yanında enerji verici olması, hazmı kolaylaştırması ve zihin açması gibi faydalarını sıralamak da mümkündür ve bu nedenlerle sporcular tarafından tercih edilir.
Peki bozanın bu kadar faydası üzerine bir de nasıl üretildiğini merak ediyorsanız sizlere kısaca açıklayalım.
Boza nasıl yapılır?

Çok büyük kazanlara koyulan irmik, yaklaşık bir buçuk saat boyunca suyla hamur kıvamını alana kadar kaynatılıyor. Soğumaya bırakıldıktan sonra tekrar suyla uzun bir süre büyük karıştırıcılarla karıştırılıyor ve oluşan karışım süzülerek ham boza elde ediliyor. Yaklaşık yüzde yirmi oranında toz şeker eklendikten sonra üstünde küçük hava kabarcıkları olana dek mayalanmaya bırakılıyor. Daha sonra boza, kendi kıvamını aldıktan sonra şişelere doldurulup paketleniyor ve raflardaki yerini alıyor.
Boza nerede içilir?

Hazır olarak bu şekilde hazırlanan bozayı içmek için tarihi bir yer önerecek olursak o da herkesin bildiği gibi Fatihteki Vefa Bozacısıdır. Tarihi tekrar yaşarken lezzeti meşhur olan bu bozayı keyifle yudumlayabilirsiniz. Mekanda bozanın yanında leblebi vermiyorlar. Onun için leblebiyi karşı dükkandan Vefa Leblebicisinden alabilirsiniz.
Evde boza nasıl yapılır?

Bozayı hazır olarak tüketebildiğiniz gibi evde kendi bozanızı da yapabilirsiniz. Size sunacağımız kolay bir tarifle de bu lezzeti yakalamanız mümkün. Evde boza yapımı için öncelikle gerekli olan malzemeler:
  • 6 çay bardağı kalın bulgur
  • 3 çay kaşığı hazır maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 25 çay bardağı oda sıcaklığında su
  • 1 çay bardağı pirinç veya darı irmiği
İlave olarak;
  • 3-4 bardak toz şeker
  • Sarı leblebi yada fındık
  • Toz tarçın
Evde boza Yapımı

  • Bulguru; pirinç veya darı irmiğiyle suda haşlayın.
  • İnce tel bir süzgeçle süzün ve posasını alın.
  • Süzülen suyun içine soğuduktan sonra mayayı, iki kaşık şekeri ve bir bardak suyu karıştırıp bulgur lapasının üstüne dökün. Ağızını sıkıca kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde yaklaşık yirmi dört saat mayalanmaya bırakın.
  • Arada karıştırarak oluşan hava kabarcıklarını dağıtın.
  • Daha sonra geri kalan şekeri üstüne ilave ederek bir süre daha bekletin. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey mayalamayı oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde yapmanızdır. Boza +4°C’ de buzdolabında muhafaza edildiğinde 4-5 gün boyunca açıldığı zamanki tadını korur. Bazıları bozanın ekşimiş halini daha çok sever. Bozayı aldıktan sonra buzdolabında daha fazla bekletirseniz ekşi şekilde içebilirsiniz. 15 güne kadar buzdolabındaki bozayı içmenizde bir sakınca yoktur.
  • Boza kış aylarında tüketildiği için bilmeyen pek çok kişi tarafından sıcak içilen bir içecek gibi algılanır. Oysa boza soğuk içilir. Bozaya tarçın ve sarı leblebi çok yakışır. Tarçın toz halinde, sarı leblebi ise taneleriyle atılmalıdır. Sarı leblebi sevmeyen biri iseniz tercihinizi leblebi yerine fındıktan yana da kullabilirsiniz.
Boza her ne kadar günümüz de eski popülerliğini yittirmiş gibi gözükse de müdavinleri olduğu sürece uzun yıllar varlığını sürdürmeye devam ettirecektir. Afiyet olsun.
________________
Beklentisi olmadan yine de beklemekti bir çayın içine sığdırdıklarım;
Kimi zaman hayaller diye içtiğim,
Kimi zaman gerçekler diye yutkunamadığım...
imza
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
boza, boza tarifi, tarifi

Seçenekler
Stil


Saat: 10:19

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,