ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgimiz Kütüphane > Kültür - Sanat > Osmanlı Tarihi


Padişahların İftar Sofrası


Padişahların İftar Sofrası

Kültür - Sanat Kategorisinde ve Osmanlı Tarihi Forumunda Bulunan Padişahların İftar Sofrası Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Padişahların İftar Sofrası Osmanlı padişahlarının saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu et ve ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 16 Temmuz 2015, 10:37   #1
Durumu:
Çevrimdışı
ForumSevgisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
none
Üyelik tarihi: 14 Temmuz 2015
Mesajlar: 8.944
Konular: 8563
Beğenilen: 0
Beğendiği: 0
www.forumsevgisi.com
Standart Padişahların İftar Sofrası

Padişahların İftar Sofrası

Osmanlı padişahlarının saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu.





Osmanlı padişahlarının saraylarda birbirinden ilginç mönülerle donatılmış iftar sofralarında su yerine ''hoşaf ve şerbet'' içiliyordu et ve balık pişirirken mutlaka ''tarçın'' kullanılıyordu. Saray mutfaklarında halkın tükettiği bulgur yerine ''pirinç'' çay ve kahvelere tatlandırıcı olarak kullanılan bal-pekmez yerine ''şeker'' esmer ekmek ve yufka yerine ''beyaz mayalı ekmek'' çeşitlerinin tüketildiği kaydedildi.

Koyun ve kuzu etinin tercih edildiği saray mutfağındaki diğer unsurlar ise şöyle:

''Ekmeğe çok önem verilirdi. 'Has beyaz ekmek' 'en has beyaz ekmek' 'sıradan ekmek' gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılırdı. En çok sevilen sebze patlıcandı. Ancak patlıcan da Anadolu değil Çin kökenli bir sebzeydi. Fasulye patates hindi kakao mısır bazı kabak çeşitleri Amerika kıtasının keşfinden sonra yani 15. yüzyıldan sonra Osmanlı mutfağına girdi. Bamyanın özel bir yeri vardı.'' Olgunlaşmamış üzümden yapılan ''koruk suyu''nun saray mutfağının
demirbaşı olarak nitelendiğini belirten araştırmacılar tencere yemeklerinin koruk limon suyu nar ekşisi soğan ve çeşitli baharatlarla tatlandırıldığını ifade ettiler.
Yemeklerin her zaman tuzsuz tereyağı ile pişirildiği; domatesin 18. yüz yıl sonu Osmanlı mutfağına ''yabani'' olarak girdiği daha sonra aşılanarak bugün
domatesin ortaya çıktığı belirtildi. İlk halinin ''kiraz domates'' boyutunda olduğunu ifade eden uzmanlar bu konuda şu bilgiyi veriyor:

''Domates yeşilken tüketilirdi. Dolması çorbası zeytinyağlısı yapılırdı. Kırmızıya döndüğünde de çöpe atılırdı. Şiş kebap bugünkü gibi demir şişte yapılmazdı. Şiş olarak defne dalı ya da patlıcan sapı kullanılırdı. Bugün bizim bildiğimiz asma yaprağından sarmalar Osmanlı'da fındık kestanesi yaprağının sürgünlerinden at kestanesi yaprağından ayva yaprağından fasulye yaprağından yapılırdı.''

Araştırmalara göre Fatih Sultan Mehmet'in en çok karides tavuk ve balık severdi. II. Abdülhamid'in en çok sevdiği yemek ise ''soğanlı yumurta'' idi. Araştırmacılara göre II. Abdülhamid soğanlı yumurtayı en iyi yapan kişiyi ödüllendiriyordu. Ayrıca her padişahın her ramazanda her 10 yeniçeriye bir büyük tepsi olmak üzere baklava yaptırdığı ve her tepsiyi iki yeniçerinin saraydan alarak yeniçeri ocağına getirdiği kaydedildi.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
iftar, padisahlarin, sofrasi

Seçenekler
Stil


Saat: 17:27

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,