ForumSevgisi.Com

  ForumSevgisi.Com > ForumSevgisi Sosyal Bölüm > Sağlık Bölümü


Nohudu uzun süre pişirmeyin!


Nohudu uzun süre pişirmeyin!

ForumSevgisi Sosyal Bölüm Kategorisinde ve Sağlık Bölümü Forumunda Bulunan Nohudu uzun süre pişirmeyin! Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> Nohudu uzun süre pişirmeyin! Nohudu uzun süre pişirmeyin! Doğru tüketildiğinde mucizevi bir besin... Protein yönünden zengin bir içeriği olan nohudun, ...

Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç  Cevapla
LinkBack Seçenekler Stil

Okunmamış 12 Kasım 2014, 21:58   #1
Durumu:
Çevrimdışı
Dua '
Üye
Dua ' - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cok Asik
Üyelik tarihi: 25 Ekim 2014
Şehir: N'apcan, Gelcen
Yaş: 28
Mesajlar: 8.046
Konular: 3154
Beğenilen: 2610
Beğendiği: 3268
www.forumsevgisi.com
Standart Nohudu uzun süre pişirmeyin!

Nohudu uzun süre pişirmeyin!

Nohudu uzun süre pişirmeyin!




Doğru tüketildiğinde mucizevi bir besin...

Protein yönünden zengin bir içeriği olan nohudun, doğru tüketildiğinde mucizevi etkiler yarattığını belirten Uzman Diyetisyen Zühal Aynacı Bayel, bu etkileri ve pişirme yöntemlerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.


Büyümekte olan hayvanlar üzerinde yapılan denemeler, yenen kuru baklagildeki proteinin biyolojik değerinin, yumurta proteinine göre %40-60 arasında değiştiğini göstermiştir. Genel olarak protein miktarı %17 ile %35 arasında değişir. Kuru baklagillerdeki kükürtlü amino asitlerin sınırlı oluşu ve sindirilme güçlüğü nedeniyle vücut tarafından kullanım oranı düşük görünmekle birlikte soframızda özellikle et ve yumurta bulunamadığı zaman, protein gereksinmesi kuru baklagiller ile tahılların karışımı kullanılarak yapılan ( nohutlu pilav gibi ) yemeklerle karşılanabilir. Özellikle iyi pişirilirse karışımın biyolojik değeri %70' e kadar yükselebilmektedir.


Pişirme süresi 3 aşamadan oluşuyor


Nohut, sindirimin kolaylaşması için uygun şekilde pişirilmelidir. İyi pişmeyen kuru baklagillerin sindirimi güçtür ve bunların proteininden vücut yeterince yararlanamaz. Kuru baklagiller, bitkilerin tohumları olduklarından kurutulmaları sırasında yapılarındaki suların bir kısmını kaybederler. Bu nedenle pişme süreleri taze sebzelere göre daha uzundur. Zaman ve ısıdan kazanmak için uzun süre kaynatılması uygun değildir. Bu bakımdan pişirilme sürelerinin kısaltılması gerekir. Buna göre nohudun pişirilme süresi 4 aşamada tamamlanır.


Islatma: İlk önce ayıklanır, yıkanır, sonra oda ısısındaki suda 8-10 saat bekletilir. Islatmada sıcak su kullanılırsa bu süre 3-4 saat kadardır. Bu ıslatmadan sonra daha kolay pişmektedir. Bir ölçü kuru fasulye veya nohut iki ölçü su çekerek pişer.


Dışındaki zarların çıkarılması: Islatılan taneler yumuşar ve dışındaki zarlar kolayca çıkabilir. Normal yetişkinlerde dış zararlıları ayıklamak gerekmez. Sindirim sistemi bozukluklarında ve çocuk yiyeceklerinde, dış zarların ayrılması sindirimi kolaylaştıracağından önerilebilir. Daha çok selülozdan meydana gelen bu zar kısmı, sindirim enzimlerince yeterince sindirilmez, kalın bağırsağa geçer. Burada bakteriler bu maddelerin çoğunu parçalar, bir kısmı olduğu gibi dışkıyla atılır.


Pişirme: önceden 8-10 saat ıslatılan, gerekirse kabuğu soyulan fasulye ve nohut üzerine 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çiğ tanelerde proteinin sindirilmesini sağlayan tripsin enziminin görevini engelleyen antitripsin vardır. Pişirme ile antitripsin özelliğini kaybeder ve kuru baklagillerin sindirimi kolaylaşır. Sert sular pişirme süresini geciktirir. Fasulye ve nohut pişerken vitamin ve madensel maddeler suyuna geçmiştir. Bu nedenle pişirme suyu dökülmez.


BESİN DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK BİR SEBZE OLAN NOHUDUN BU TARİFİNİ OLDUKÇA BEĞENECEKSİNİZ.


Pişerken tencere kapalı olmalı


Baklagillerin pişirildiği tencere kapalı olmalıdır. Düdüklü tencere uygundur. Lezzet verici olarak eklenen salça, soğan, tuz gibi maddeler pişmesine yakın ilave edilir. Kuru baklagiller bu şekilde sade olarak tüketildiği gibi et ilave edilerek de pişirilmektedir.


İçine karbonat atmayın


Nohut pişirilirken iyi pişsin diye soda ve karbonat ilave etmek doğru değildir. Soda ve karbonat vitaminlerin azalmasına neden olmaktadır. Nohut etli veya etsiz pişirilebilir. Bu gibi yemeklere havuç ilave etmek hem besin değerini ve hem de lezzetini artırır. Ayrıca fasulye, nohut ve mercimek pilavlara da ilave edilir veya pilav ile birlikte yenir.


Nohudun sağlığa faydaları o kadar çok ki!


Haftada en az bir kez çeşitli şekillerde soframızdan eksik etmememiz gereken bu mucizevi besin;


• Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür.


• Vücuttaki damarları açar.


• Vücudun su toplamasını önler.


• Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Enerji verir.


• Anne sütünü artırır.


• Sesi açar ve öksürüğü keser.


• Göğüs kanserine karşı koruyucudur.


• Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.


• Nohut tanelerinin ve yapraklarının besleyici, emzikli annelerin sütünü artırıcı, kabız yapıcı etkileri vardır.


• Nohudun haftada bir kez mutlaka tüketmelisi gerektiğini belirten uzmanlar, iştah açıcı özelliği bulunan nohudun isteği ve gücü de artırdığını açıklamışlardır.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla

Etiketler
nohudu, pisirmeyin, uzun

Seçenekler
Stil


Saat: 20:01

Forum Yasal Uyarı
vBulletin® ile Oluşturuldu
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.

ForumSevgisi.Com Her Hakkı Saklıdır
Tema Tasarım:
Kronik Depresif


Sitemiz bir 'paylaşım' sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabiliyorlar. Bu sebepten ötürü, sitemizdeki mesaj ya da konulardan doğabilecek yasal sorumluluklar o yazıyı paylaşan kullanıcıya aittir ve iletişim adresine mail atıldığı taktirde mesaj ya da konu en fazla 48 saat içerisinde silinecektir.

ankara escort, izmir escort ankara escort, ankara escort bayan, eryaman escort, bursa escort pendik escort, antalya escort,